Stonewallupproret – aktivister för HBT-personers rättigheter

1969 inträffade en händelse på Baren Stonewall Inn i New York som kom att bli en avgörande faktor för gayrörelsen. Stonewall Inn låg i Greenvich Village, en förort i New York, och var till en början en restaurang som var öppen fram till 1966, då den blev tvungen att stänga för att den var i så dåligt skick. Omfattande reparationer av restaurangen gjordes och när Stonewall Inn öppnades året efter hade det gjorts väldigt omfattande förändringar. Restaurangen hade byggts om till en klubb och hade såväl dansgolv som bar och drog därför ett helt nytt klientel. Det fanns liknande ställen på orten som attraherade homosexuella, bisexuella och transpersoner så det tog inte lång tid förrän Stonewall Inn blev populärt i HBT-kretsar.

Synen på homosexuella

Under sextiotalet var det mycket vanligt med trakasserier från polis mot homosexuella. Om män gick klädda som kvinnor kunde de bli arresterade för så kallad crossdressing. Likadant var det åt andra hållet, om kvinnor gick i manliga kläder kunde de också arresteras. En annan sak som var vanligt i slutet av 1960-talet var razzior och tillslag mot klubbar där HBT-personen uppehöll sig. Ägarna till klubbarna tvingades betala stora summor vilket innebar att många gick i konkurs. Eftersom gaytäta barer ofta blev utsatta för trakasserier från polis började klubbägare stänga ute och diskriminera homosexuella och transpersoner. Kunderna avhystes med dåliga motiveringar och påhittade orsaker.

Det stora upploppet

Den 27 juni 1969 anlände en ansenlig mängd poliser för att göra en razzia på Stonewall Inn. Man gjorde den med förevändningen att det förelåg ett brott mot alkohollagen. Det var långt ifrån den första razzia mot gayklubbar men denna gång gjorde besökarna vid klubben motstånd genom att kasta mynt på poliserna. Poliserna kände då att de behövde söka skydd och då tog besökarna till flaskkastning i stället. Det kom allt fler människor till demonstrationen och i slutändan var det mer än tusen personer som deltog. Upploppet pågick i flera dagar. Polisen försökte skingra upploppet genom att tillföra mycket extraresurser för att få isär folkmassan och förmå aktivisterna att ge upp, men denna gång förgäves. Det finns många vittnesmål om hur polisen begick övergrepp och använde sig av övervåld. Trots detta blev ingen polisman åtalad och dömd för detta.

Efterföljderna av upploppet

Man brukar anse att dessa händelser var startskottet och en vändpunkt för gayrörelsens stora kamp och för frigörelsen hos de homosexuella då man slöt samman och gav tillbaka för första gången. Året efter denna revolt hölls aktionen New York Pride som minne av upploppet. Alla Pridefestivaler som hålls runt om i världen är sprunget ur denna aktion. Stonewallupproret sägs ha skapat aktiviströrelsen Gay Liberation Front och gett de incitament som behövdes för att påbörja kampen mot diskrimination i allmänhet tillsammans med andra aktiviströrelser. De upplevde dock en homofobi hos dessa så istället skapades Gay Activist Alliance som enbart kämpade för HBT-personers rättigheter. Stonewallupproret följdes av liknande händelser i hela USA och skapade Priderörelsen. Denna var först en protest mot polisers våld mot HBT-personer men från 1980-talet och framåt har Priderörelsen blivit en riktig folkfest. Upproret jämförs ofta med Rosa Parks bussepisod eftersom upproret i likhet med det har, som en enskild händelse, fått stor påverkan för en hel folkgrupp.