Pride Parade

Pride är ett festligt och färgglatt firande av personer som identifierar sig som HBTQ+, det vill säga homosexuella, bisexuella, trans, queer eller liknande.

Runt om i världen kan man en gång om året se regnbågsflaggor vaja och glitter glänsa på lättklädda dansande kroppar. Under Prideparaden får du klä dig precis som du vill och många väljer roliga och innovativa utklädnader. Vissa är änglar, andra är djävular. Vissa har spenderat veckor på att tillverka unika, komplicerade balklänningar, och vissa dyker upp i bara underkläder. Du ser läderdräkter, polisuniformer, kostymer och allt annat från himmel och jord. ”För mig står Pride för kärlek och tillhörighet,” säger Juvicsa Vela. “Jag älskar känslan av att veta att alla vi som är HBTQ+ och går på paraden har varit med om mer eller mindre liknande saker. Det känns som en trygghet för mig.”

Historien Bakom Pride

I juni 1969 fick ett upplopp på en gayklubb i Manhattan stor uppmärksamhet då polisen och gästerna hamnade i våldsamma bråk med varandra. En kvinna fick ett hårt slag över huvudet, klubbgästerna vädjade om hjälp, och en eldsvåda bröt ut. Det var året efter, 1970, som en marsch hölls på detta upplopps årsdag. Det var till en början en mer dyster och allvarlig tillställning där man protesterade för homosexuellas rättigheter. Liknande marscher hölls sedan i andra städer som till exempel Los Angeles.

Den första riktiga Prideparaden hölls också i Los Angeles, och på 80-talet kunde man se liknande parader över hela USA. Traditionen spreds också till andra delar av världen. Idag är Pride som sagt för det mesta en färgglad fest. Paraden finns fortfarande för att vädja för människors lika rättigheter, men den är även en chans att bara släppa loss och ha kul. Pride lägger mer och mer vikt vid att inkludera människor som identifierar sig som exempelvis transsexuella eller queer. Det är en öppen och kärleksfull tillställning där alla sexualiteter, nationaliteter och funktionsförutsättningar är välkomna. 

Stockholm Pride

Prideparaden i Stockholm är den största i Skandinavien. Paradtåget rör sig framåt genom centrala Stockholm och sprider kärlekens och de lika rättigheternas budskap. Det är cirka 45,000 människor fördelade på ungefär 200 ekipage som deltar i paraden. Det är dessutom nästan en halv miljon som besöker och ser på paraden varje år, så det blir minst sagt en folkfest.

Förutom privatpersoner och ideella föreningar kan även kommersiella fordon delta i paraden. Företag som vill visa upp sitt varumärke kan betala 75,000 kr för att göra det på Stockholm Pride. Många kända homosexuella ikoner deltar i Stockholms prideparad. Mark Levengood och Jonas Gardell har till exempel gått hand i hand tillsammans med paradtåget och vinkat till åskådarna. Även Sveriges största politiker har deltagit i festligheterna. Sommaren 2019 är förstås inget undantag. Även i år kommer Stockholms gator att göras glittrigare och mer färgglada med hjälp av Sveriges HBTQ+ befolkning. Festivalen börjar i slutet av juli och fortsätter in i början av augusti. Alla som vill kan delta, och uppmuntras att delta och visa sitt stöd för medmänskligheten.