Opinionsbildning på Twitter

Att bilda opinion på Twitter har länge varit ett effektfullt verktyg för många aktivister i diktaturer runt om i världen. Det har varit ett enkelt anonymt och träffsäkert sätt att nå ut till personer i sin region. Och i takt med att allt fler använder sig av sociala medier har de blivit enklare att nå ut till större massor ett knapptryck bort. Men om det här kommer fortsätta fungera på samma sätt återstår att se. Twitter har under de senaste veckorna tagit del av kritik av flera NGO runt om i världen. De erbjuder nämligen en ny tjänst som tillåter personer att ta del av arkiven av personers Twitter-konton – ända vägen tillbaka till 2006. Och det kostar bara 900 kronor i månaden.

Att samla in data

Att få tillgång till de arkiven erbjuder nya möjligheter för stater och organisationer att utöka sin möjlighet att samla in information om digitala nätaktivister. Men även i väst har vi behövt ta del av effekten av den demokratiska process som möjliggörs via sociala medier. Enligt nyligen publicerade uppgifter har Twitter raderat upp till 200 000 tweets som kommer från propagandamaskiner runt om i världen och Rysssland som kopplas till valet i USA 2016. Och även om den konflikten startade en debatt runt om i världen så har vi ännu inte sett resultatet av Mueller-utredningen som förväntas avslöja huruvida Trump-administrationen var delaktig i eventuell diskussion med ryska företrädare innan valet.

Falska konton och troll

Att trolla och använda sig av falska konton på Twitter är inte en ny taktik. Det har använts sedan sociala medier blev allt mer utbrett för snart tio år sedan. Och kritiker av dessa har tagit del av flera hot från olika statsapparater så väl som privata grupper och organisationer. Men det är inte bara privatpersoner som stoppas. I en tvist mellan Snapchat och Saudiarabien vek sig tillslut företaget och tog bort nyhetsnätverket Al Jazeera från sin app. Aktivisten och civilingenjören Wael Ghonim sa en gång att den arabiska våren satte ljus på potentialen med sociala medier, men lyfte samtidigt fram de många bristerna som finns om man försöker organisera sig enbart genom sociala medier. Det samma verktyget som tillät dem att störta diktatorer i flera länder blev slutligen det verktyget som gjorde att rörelsen kollapsade internet.

Gnistan för en revolution

Samtidigt som sociala medier användes för att tända igång gnistan för en social revolution så misslyckades de med att bibehålla ett momentum. Delvis på grund av att plattformen var driven av ett vinstintresse. Men nu är tiden mogen för en annan typ av revolution. Personer som söker teknologiskt frihet rör sig mot alternativa sociala medier som Crabgrass och Diaspora som tillåter personer att anknyta sig till varandra med ytterligare ett lager av sekretess och säkerhet. Vi behöver att de här plattformarna är öppna, utan centralt styre och som inte säljer användares information till högst bjudande. Genom det här sättet så kan människor delta i diskussionen baserat på deras innehåll, inte baserat på hur mycket de betalar för att folk ska läsa vad de skriver.