HBTQ-rörelse i Saudiarabien

För ett år sedan var det inte lagligt för kvinnor att köra bil i Saudiarabien, men det förbudet hävdes efter 60 år som en satsning för landet att bli mer jämställt. Även popkonserter och biografer är något som har gjorts tillgängligt för både kvinnor och män under den senaste tiden. Dock måste kvinnor fortfarande få en manlig bekants godkännande för att få resa, köra bil, söka jobb eller hyra en lägenhet, men många börjar tröttna på de ojämställda förhållandena mellan könen och gör sina röster hörda. Det behöver inte handla om faktiska demonstrationer, utan snarare handlar det om att man måste kunna läsa mellan raderna för att förstå det tysta upproret som inte låter sig stoppas genom litteraturen, populärkulturen och musiken. Mestadels handlar upproren om en kamp för feminismen, men även HBTQ-personers rättigheter och ökad pressfrihet har blivit allt vanligare diskussionsämnen på saudiska sociala medier-konton.

Homosexualitet och feminism i arabisk litteratur

Amr Sheik Dayeb är en av få heterosexuella män från Mellanöstern som villigt kallar sig sekulär muslim och feminist. I hans bokcirkel i Växjö ger han sina läskompanjoner en inblick i mer kontroversiell arabisk litteratur. Han läser gärna om homosexualitet och feminism samt är inte rädd för att skapa debatt. De första fyra åren han bodde i Sverige i väntan på sitt uppehållstillstånd tillbringade han i skogen eller på biblioteket. En av deltagarna i hans bokcirkel var till en början extremt homofobisk men efter att ha läst lite av den kontroversiella arabiska litteraturen sa han sedan att han inte längre hade något problem med Pride-paraden i Sverige, vilket sporrar Amr Sheik Dayeb att fortsätta sin bokcirkels förändringsarbete.

Saudiarabiens motsvarighet till Sex and The City

År 2007 publicerades Rajaa Alsaneas bok Flickorna från Riyadh som fick stor uppståndelse runt om i världen, i Sverige. Boken beskriver fyra unga flickor som studerar på universitetet i Riyadh och genom en berättarröst får man följa deras innersta önskningar och känslosamma tankar. Boken har beskrivits som Saudiarabiens Sex and The City men författaren menar att hon inte skriver om sex, utan om karriärslust, mode och romanser, som även det är förbjudet att tala om i Saudiarabien då många äktenskap är arrangerade och det spelar oftast ingen roll huruvida man är kär eller ej. I boken blandas verser från koranen med moderna mailkonversationer och nyheter runt om i arabvärlden. Boken bygger på verkliga veckobrev, som distribuerades via en maillista under ett års tid. Boken blev ett startskott för fler unga arabiska kvinnor att våga skriva och berätta sina historier.

Poesin som retoriskt verktyg

En annan saudisk kvinna som är väl värd att uppmärksamma är Hissa Hilal som genom Abu Dhabis TV-program Million’s Poet har gjort sig ett namn som motståndare mot terrorism och fanatism genom att kritisera hur den saudiska kvinnan alltid underkastas mannen i samhället. Hennes man, som själv är poet, lät henne delta i tävlingen. Även Hissa bor i Riyadh och där jobbar hon öppet för kvinnors ställning i samhället. Hon är emot burka i storstäder när den inte behöver användas som skydd mot sandstormar, vilket även gör henne till en radikal motståndare av landets lagar och regler. Hissa har mottagit flertalet dödshot och stött på många som inte delar hennes syn på hur samhället bör vara, efter hennes medverkan i TV-programmet.