En modern aktivist

Att man inte alltid blir supersugen på att engagera sig i något när man hör ordet aktivist är inte så konstigt. Först och främst berättar ordet att det kräver att du aktiverar dig i något vilket kan kännas som mycket att göra när det är mycket enklare att stanna kvar i sin säng på morgonen. Man kanske tänker på en person som försöker att visa upp vilken duktig person man är samtidigt som man visar upp för hela världen vilken god människa man är via sociala medier. Ingen vill vara som den personen. Det är för att det är exempel på dålig aktivism. Bra aktivism å andra sidan är den som för fram riktig förändring där det behövs. Det kommer från en självsäker, mottaglig och pålitlig person. En god person som du gärna hade spenderat tid med på din fritid. Och det är nyckeln: det bästa sättet att få andra människor att dela din syn på något är att vara en person som är värd deras tid. Det finns helt enkelt mycket att lära i hur man blir en modern aktivist.  

Anta inte att du alltid har rätt

Det är lätt att man faller i en fälla som aktivist att man tror att man har svaren till alla världens frågor. Därför är det viktigt att man läser på och förstår inom vilken kontext man försöker att hjälpa till i. Om du försöker hjälpa ett samhälle som du inte är ifrån måste du vara villig att lyssna. Du kan inte bara kliva in, ta över och säga att du nu har en plan – så här ska vi göra för att lösa era problem. Det finns ofta mycket att lära sig från de personerna som har arbetat med ett visst område och en specifik fråga under en lång tid för att sedan se vilka kunskaper du har som kan hjälpa dem att förverkliga sina drömmar. Du är där för att hjälpa till inte för att styra allt som händer.

Logga av internet

Att vara en aktivist betyder att engagera sig med människor. Och det gör man enklast i verkliga livet. Det finns fördelar med att vara aktiv på internet som en aktivist men låt inte det begränsa ditt synfält. Den riktiga striden pågår varje dag i det verkliga livet. Och det är bland personer och andra människor som man tar del av varandras erfarenheter och kunskaper för att göra det så bra som möjligt. Fundera över hur politiska partier arbetade under valrörelsen. Tänk på alla de eldsjälar som vandrade rund och knackade dörr för att berätta om hur de tycker att Sverige ska styras. Precis så ser verkligheten ut för de aktivister som arbetar varje dag med att förändra världen. Du måste ta dig ur fällan att tro att allt går att lösa framför din datorskärm för att sedan se hur du kan förändra världen. Det kanske är lite jobbigare, men så mycket bättre.

Lyssna på de som vet

Det finns alltid personer som vet och har information, erfarenheter och kunskap inom den organisation du arbetar inom. Gör dig bekant med vilka rutiner och hur de arbetar så känns det inte lika läskigt. Och gör det personligt! De flesta bryr sig inte om de frågor du försöker att berätta om till de förstår hur de relaterar tillbaka till dem.