Bli en bättre aktivist

Kvinnor över hela världen skrev historia under januari när de tillsammans marscherade i en av världens fler-destinations protester genom tiderna. För många personer, framför allt yngre människor, var det första gången de demonstrerade med någonting alls. Det var deras första anknytning till en gräsrotsrörelse. Och samtidigt som det politiska klimatet är polariserande nog som det är, så letar allt fler efter en organisation de kan engagera sig i. Att reda ut var man kan börja engagera sig är för många en uppgift som verkar vara väldigt jobbig. Men det behöver inte vara så svårt. I de tidigare artiklarna har vi skrivit flera tips om vad du som aktivist kan tänka på när du börjar engagera dig i en organisation. Men ett av de största missförstånden som finns bland aktivister är att man antingen är en – eller inte. Vad jag menar med det är att det finns en idé kring att om man är en aktivist så är man det hela tiden, varje dag, vecka, och månad. Då lägger du all din vakna tid till kampen. Eller så gör du det inte och då är du ingen aktivist. Inte bara är det här tankesättet begränsande men det gör det också svårare för personer att engagera sig. Att bli mer involverad behöver inte ta över ditt liv, och det behöver inte vara det du främst identifierar dig med som person. Du kan stödja organisationer och grupper samtidigt som du lever ett ’vanligt’ liv. Så hur kan du börja?

Fundera över vad din passion är

Det här det första och absolut viktigaste steget. När det kommer till hur världen ser ut – vad är det som gör dig mest upprörd? Djurrättsfrågor? Människorättsfrågor? Miljörelaterade frågor? Utbildning? Du kan så klart bry dig om alla de frågorna – men att hålla kvar vid den frågan som du verkligen brinner för på en personlig nivå kommer göra att det blir så mycket enklare för dig att kasta dig in i kampen samtidigt som du kommer känna dig motiverad till att fortsätta engagera dig under de kommande åren.

Följ sociala medier

Sociala medier är utan tvekan det mest kraftfulla verktyget för att dela information och berättelser. Så du slösar inte bara tid när du hänger på Facebook, Twitter, Youtube eller någon annan kanal. Använd ett par minuter varje dag genom att söka på relevanta nyckelord relaterade till den sakfråga som du brinner för. Följ olika organisationer och grupper och se hur de arbetar varje dag. Det kommer hjälpa dig att hänga med i vad som händer i nuet samtidigt som du kan dela viktig information till dina vänner och bekanta.

Vad händer lokalt?

När du tvekar så zooma in på ditt närområde. Om du känner dig överväldigad över vad som händer i världen så varför inte börja med att hitta organisationer som arbetar i ditt närområde. Det finns garanterat flera grupper som du kommer att gilla bara du breddar ditt synfält lite. I takt med att du får mer erfarenhet och kunskap inom ett ämne så kan du också börja att arbeta mer internationellt.