Aktivistresa under semestern

Inspirerad av hjälten Greta Thunberg bestämde jag mig att under min semstermånad resa runt i Norden på så många klimataktioner jag bara kunde. Utmanande ja, eftersom jag givetvis inte kunde ta flyget utan det var tåg och buss som gällde.

Jag tror verkligen på tesen “ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Därför var jag verkligen supertaggad. De event och aktioner jag skulle delta i var inom många områden inom miljö och hållbarhet och det handlade både om stora och små arrangemang. När jag stannade till en fredag i Örnsköldsvik, på väg till Umeå, så var det bara några få aktivister men det var ändå kraftfullt och alla trodde verkligen att de kunde påverka. Underbart! Precis så som aktioner och protester ska vara. Fridays for future är här för att stanna.

Det är här vi alla kommer in, om duockså vill ha en grön och rättvis värld kommer vi att marschera bredvid dig. Om du har idéer för hur du kommer dit vill vi lära av dig och göra det tillsammans med dig. Därför, låt oss drömma tillsammans, planera tillsammans och sedan även agera tillsammans.

Norrut för miljön

I Umeå ägnade den lokala gruppen dagen till lycka, kunskap, kärlek och konst. I ett kulturevenemang kunde människor skapa en framtidsorienterad konst och hitta sätt att bli en klimatförsvarare genom att ta åtaganden. Det var spännande och inspirerande. I Umeå är de verkligen bra på aktioner av olika slag. Ett annat exempel är att de alltid i alla fall sätter sig upp emot de tillfällen när äckliga rasister och nationalister försöker göra sin röst hörd. Umeå låter dem inte göra det, i Umeå ställer alla upp från barn till farmor och morfar och alla däremellan. Det finns styrka i den staden och det älskar jag!

Resorna emellan de olika aktions-platserna tog lång tid. Men jag försökte åka på natten så att jag kunde sova på tåget. När jag packade hade jag glömt mina hörlurar, och att köpa nya bara därför var uteslutet i detta konsumtionssamhälle. Därför var det lite tråkigt att jag inte kunde titta på film på mobilen eftersom jag alltid vill ha ljud på annars tappar jag känslan. Istället så roade jag mig med spel som time-machine, rumblegames och pokerstrascasino. Men mest så vilade jag bara, och läste på om nästa plats jag var på väg till.

Surfa med solenergi

En annan av de aktioner jag deltog i var den om plasten som dödar haven. Det är dags för världens största företag som förorsakar plastföroreningar att investera i återanvändning. Människor över hela världen bör ersätta engångsplastförpackningar med återanvändbara lösningar, och tillsammans kan vi inspirera företag att göra detsamma.

I Stockholm var det ett evenemang på Sergels Torg i centrum med fokus på solenergi. Det fanns möjligheter att göra klimatlöften i ett gigantiskt uppblåsbart kolkyltorn och de som var villiga att göra det kunde ta sina bilder med sina löften som sedan visades på den stora LED-bannern. Det var så himla coolt, så otroligt kraftfullt. Besökarna blev även inbjudna till en kopp kaffe där de kunde koppla av under solträdet och ansluta till 100 procent solenergi-Wifi. En DJ spelade glada låtar som bidrog till att göra den allmänna atmosfären riktigt cool och positiv.

Efter Stockholm begav jag mig till Göteborg. I Göteborg var det en gatuaktion utanför Göteborgs bokmässa, som har runt 30 000 besökare, där det var gatuföreställningar, samskapande konst som skapade en förnybar framtid och människor som gjorde löften inklusive bilder.

Från otroligt intensiva Göteborg så åkte jag tillbaka norrut mot Uppsala. När jag kom fram fick jag låna en soffa hos en vän och sedan dagen efter så begav vi oss till aktionen som skulle hållas i centrum. Det var ett evenemang i stadens centrum med en pantbås, löfte-fotografier, gatumålning, ansiktsmålning för barnen och en isbjörn som hjälpte till med att dela ut varma kramar.

Föreläsning om havet

På kvällen i Uppsala så deltog jag i en föreläsning av en expert på det marina livet för att få oss att ännu mer förstå vad som händer. Haven tillhandahåller hälften av vårt syre, mat för en miljard människor och ett hem för några av de mest spektakulära vilda djur på jorden. Men effekterna av klimatförändringar, föroreningar och destruktiva industrier gör att de är mer illa ute än någonsin. Vi måste snarast vända saker. Forskare har faktiskt en ny räddningsplan för våra hav, och det är upp till oss alla att få det att hända.

Från klimatförändringar och plastföroreningar, till gruvdrift och överfiske blir hoten mot våra hav mer brådskande varje dag. De stora områdena utanför ländernas nationella vatten är i störst fara, eftersom de inte har något korrekt skydd. Det i sin tur gör att vi lämnar valar, sköldpaddor och delfiner i fara. Forskare har en ny räddningsplan för våra hav, nu gäller det bara för oss att få beslutsfattare att förstå varför havsskyddet är viktigt.